Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....

Wednesday, April 21, 2010

LAKSA JOHOR

LAKSA JOHOR
BAHAN UNTUK KUAH:
500 gm ikan kembung (rebus, ambil isinya dan kisar)
2 liter santan (2 biji kelapa)
40 gm udang kering (rendam dan kisar)
50 ml air asam jawa
60 ml minyak masak
50 gm daun kesom (kisar halus)



BAHAN UNTUK PES:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar cili

BAHAN KISAR:
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil lada hitam

BAHAN HIASAN:
Timun (potong nipis dan memanjang)
Lada merah (hiris)
Bawang besar (hiris)
Daun selom
Kacang panjang (hiris halus)
Telur rebus dan belah dua
Limau kasturi (belah dua)
Sedikit lobak masin
Sedikit taugeh
Sedikit hirisan daun selom
Sambal belacan

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan pes dan kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan santan dan kacau perlahan.
4. Masukkan isi ikan, udang kering dan air asam jawa.
Selepas beberapa minit masukkan daun kesom.
5. Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup rasa, dan biarkan mendidih.
6. Boleh dihidangkan bersama spageti dan bahan hiasan.

No comments:

Post a Comment

LAKSA JOHOR

LAKSA JOHOR
BAHAN UNTUK KUAH:
500 gm ikan kembung (rebus, ambil isinya dan kisar)
2 liter santan (2 biji kelapa)
40 gm udang kering (rendam dan kisar)
50 ml air asam jawa
60 ml minyak masak
50 gm daun kesom (kisar halus)



BAHAN UNTUK PES:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar cili

BAHAN KISAR:
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil lada hitam

BAHAN HIASAN:
Timun (potong nipis dan memanjang)
Lada merah (hiris)
Bawang besar (hiris)
Daun selom
Kacang panjang (hiris halus)
Telur rebus dan belah dua
Limau kasturi (belah dua)
Sedikit lobak masin
Sedikit taugeh
Sedikit hirisan daun selom
Sambal belacan

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan pes dan kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan santan dan kacau perlahan.
4. Masukkan isi ikan, udang kering dan air asam jawa.
Selepas beberapa minit masukkan daun kesom.
5. Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup rasa, dan biarkan mendidih.
6. Boleh dihidangkan bersama spageti dan bahan hiasan.

0 comments:

Post a Comment

 

JOM!!! MARI MASAK Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by faris vio Templates Image by vio's Notez