Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....

Friday, April 23, 2010

SATAY

ANIKA SATAY
Bahan A ~

1 kg daging kambing/ peha ayam/ lembu
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
sejari halia
sejari kunyit hidup
2 batang serai
4 biji bawang putih
~ bahan rempah diatas di kisar halus
250g gula pasir
garam secukup rasa
Lidi sate

Bahan B ~
1 biji buah keras, ditumbuk
1 sudu teh gula pasir
1 sudu makan air
1 sudu makan minyak makan
(bahan B ini di bancuh bersama)

Bahana C ~ Kuah Sate
600g kacang tanah digoreng dengan sedikit minyak
30batang lada kering
3 biji bawang besar
6 biji bawang putih
8 biji buah keras
sejari kunyit hidup
40g belacan
(semua bahan diatas di kisar halus)
60g asam jawa
240g gula halus
2 batang serai dititik
sejari lengkuas dititik
minyak untuk menumis

Cara untuk bahan A ~
Daging dicuci bersih dan ditoskan. Hiris daging mengikut citarasa masing2. Tetapi setelah dihiris jangan dicuci lagi. Gaul hirisan daging ini dengan rempah kisar, gula dan garam sehingga rata. Perap selama 2 hingga 3 jam supaya rempahnya meresap. Barulah dicucuk dengan lidi. Bakar diatas tempat pembakar sate dengan menggunakan api arang. (I grilled the satay in the oven) Renjis dengan bahan 'B' dan bakarlah sehingga garing dan masak. Hidangkan dengan kuah sate, ketupat, hirisan timun dan bawang.

Cara untuk Bhaan C _ Kuah Sate
Kacang tanah dikisar jangan terlalu halus. Asam jawa diramas dengan 6 cawan air dan ditapis. Panaskan minyak. Tumis rempah kisar sehingga garing dan enak baunya. Masukkan serai dan lengkuas titik. Tuangkan air asam . Kacau rata. Masukkan pula gula pasir dan garam. Akhir sekali masukkan kacang tanah dan masaklah sehingga mendidih dengan api yang sederhana. Kuah sate ini perlu dikacau selalu supaya dasarnya tidak hangus. Masaklah sehingga kepekatan yang diinginkan. Kuah sate enak dimakan setelah disimpan semalaman.


Bahan-bahan ( 20 cucuk atau lebih )
• 500 gram daging (hiris memanjang dan nipis)
• 500 gram isi ayam (hiris memanjang dan nipis)
BAHAN PERAP
• 2 batang serai
• 1/2 inchi halia
• 1/2 inchi lengkuas
• 1/2 cawan jintan manis
• 1/2 cawan jintan putih
• 1/2 cawan gula
• Garam, serbuk kunyit dan air secukupnya
• 4 sudu besar sos tiram
• 4 sudu besar kicap pekat
• 4 ulas bawang putih
• 4 ulas bawang merah
• 5 sudu besar minyak masak
BAHAN PERCIK
• 1/2 cawan minyak masak
• 4 sudu besar susu tepung
• 1 batang serai diketuk


BAHAN KUAH
• 500 gram kacang tanah (goreng dengan minyak tanpa buang kulit)
• 15 tangkai cili kering (rendam dalam air panas dulu)
• 2 ulas bawang merah
• 2 ulas bawang putih
• 2 batang serai
• 1/2 cawan gula perang
• Garam, gula putih , air dan serbuk perasa secukupnya

BAHAN-BAHAN LAIN
• Timun secukupnya sebagai ulam
• Bawang besar sebagai ulam
• Ketupat nasi (jika suka)
• Lidi satay secukupnya
Cara-cara
1. Kisar kesemua bahan perap hingga halus.Kemudian perapkan daging dan ayam dalam bekas berasingan dengan menggunakan bahan perap ini selama 2 jam.Kemudian kelimkan pada lidi satay dengan kemas.Bakar hingga masak.
2. Gaulkan sebati minyak dan susu.Percikkan bahan ini diatas satay semasa membakar.
3. Kisar bahan-bahan kuah hingga separuh lumat.Masakkan bahan ini atas api kecil hingga pekat.
4. Sedia dihidang bersama timun,bawang besar dan ketupat nasi.


♥Satay Goreng™
Bahan-bahan ( 10 orang )
• 1 kilo daging kambing/lembu/ayam – ( cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.)
• 150 g gula pasir
• 100 g gula merah
• 100 g madu, 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
• 3 sb ketumbar biji - sangar
• 2 sk jintan halus - sangar
• 1 sb lada sulah biji
• 6 ulas bawang putih
• 1/2 jari halia
• 2 hiris lengkuas
• 4 batang serai - hiris
• 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.

No comments:

Post a Comment

SATAY

ANIKA SATAY
Bahan A ~

1 kg daging kambing/ peha ayam/ lembu
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
sejari halia
sejari kunyit hidup
2 batang serai
4 biji bawang putih
~ bahan rempah diatas di kisar halus
250g gula pasir
garam secukup rasa
Lidi sate

Bahan B ~
1 biji buah keras, ditumbuk
1 sudu teh gula pasir
1 sudu makan air
1 sudu makan minyak makan
(bahan B ini di bancuh bersama)

Bahana C ~ Kuah Sate
600g kacang tanah digoreng dengan sedikit minyak
30batang lada kering
3 biji bawang besar
6 biji bawang putih
8 biji buah keras
sejari kunyit hidup
40g belacan
(semua bahan diatas di kisar halus)
60g asam jawa
240g gula halus
2 batang serai dititik
sejari lengkuas dititik
minyak untuk menumis

Cara untuk bahan A ~
Daging dicuci bersih dan ditoskan. Hiris daging mengikut citarasa masing2. Tetapi setelah dihiris jangan dicuci lagi. Gaul hirisan daging ini dengan rempah kisar, gula dan garam sehingga rata. Perap selama 2 hingga 3 jam supaya rempahnya meresap. Barulah dicucuk dengan lidi. Bakar diatas tempat pembakar sate dengan menggunakan api arang. (I grilled the satay in the oven) Renjis dengan bahan 'B' dan bakarlah sehingga garing dan masak. Hidangkan dengan kuah sate, ketupat, hirisan timun dan bawang.

Cara untuk Bhaan C _ Kuah Sate
Kacang tanah dikisar jangan terlalu halus. Asam jawa diramas dengan 6 cawan air dan ditapis. Panaskan minyak. Tumis rempah kisar sehingga garing dan enak baunya. Masukkan serai dan lengkuas titik. Tuangkan air asam . Kacau rata. Masukkan pula gula pasir dan garam. Akhir sekali masukkan kacang tanah dan masaklah sehingga mendidih dengan api yang sederhana. Kuah sate ini perlu dikacau selalu supaya dasarnya tidak hangus. Masaklah sehingga kepekatan yang diinginkan. Kuah sate enak dimakan setelah disimpan semalaman.


Bahan-bahan ( 20 cucuk atau lebih )
• 500 gram daging (hiris memanjang dan nipis)
• 500 gram isi ayam (hiris memanjang dan nipis)
BAHAN PERAP
• 2 batang serai
• 1/2 inchi halia
• 1/2 inchi lengkuas
• 1/2 cawan jintan manis
• 1/2 cawan jintan putih
• 1/2 cawan gula
• Garam, serbuk kunyit dan air secukupnya
• 4 sudu besar sos tiram
• 4 sudu besar kicap pekat
• 4 ulas bawang putih
• 4 ulas bawang merah
• 5 sudu besar minyak masak
BAHAN PERCIK
• 1/2 cawan minyak masak
• 4 sudu besar susu tepung
• 1 batang serai diketuk


BAHAN KUAH
• 500 gram kacang tanah (goreng dengan minyak tanpa buang kulit)
• 15 tangkai cili kering (rendam dalam air panas dulu)
• 2 ulas bawang merah
• 2 ulas bawang putih
• 2 batang serai
• 1/2 cawan gula perang
• Garam, gula putih , air dan serbuk perasa secukupnya

BAHAN-BAHAN LAIN
• Timun secukupnya sebagai ulam
• Bawang besar sebagai ulam
• Ketupat nasi (jika suka)
• Lidi satay secukupnya
Cara-cara
1. Kisar kesemua bahan perap hingga halus.Kemudian perapkan daging dan ayam dalam bekas berasingan dengan menggunakan bahan perap ini selama 2 jam.Kemudian kelimkan pada lidi satay dengan kemas.Bakar hingga masak.
2. Gaulkan sebati minyak dan susu.Percikkan bahan ini diatas satay semasa membakar.
3. Kisar bahan-bahan kuah hingga separuh lumat.Masakkan bahan ini atas api kecil hingga pekat.
4. Sedia dihidang bersama timun,bawang besar dan ketupat nasi.


♥Satay Goreng™
Bahan-bahan ( 10 orang )
• 1 kilo daging kambing/lembu/ayam – ( cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.)
• 150 g gula pasir
• 100 g gula merah
• 100 g madu, 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
• 3 sb ketumbar biji - sangar
• 2 sk jintan halus - sangar
• 1 sb lada sulah biji
• 6 ulas bawang putih
• 1/2 jari halia
• 2 hiris lengkuas
• 4 batang serai - hiris
• 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.

0 comments:

Post a Comment

 

JOM!!! MARI MASAK Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by faris vio Templates Image by vio's Notez