Mee Hailam
Bahan
600 gm mee kuning
sedikit isi ayam - kalau letak daging lagi sedap
1 mangkuk kecil udang, fishball, crabstick/sotong
sawi, karot, cendawan,tauhu,buah tomato
kicap cair dan kicap pekat
5 ulas bawang putih-tumbuk
2 cm halia-tumbuk
lada hitam,garam
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
minyak utk menumis,air
Cara
1. Tumis bawang dan halia hingga wangi. masukkan ayam dan air. bila ayam dah empuk masukkan udang,fish ball dan crabstick . Kalau guna daging rebus dulu dan ambil airnya.
2.Bila dah mendidih masukkan sayur dan tauhu kecuali buah tomato,lada sulah,kicap dan garam dan bancuhan tpg jagung.
3.Masukkan mee dan buah tomato, kacau rata. angkat dan boleh hidang, tabur dgn daun bawang dan kalau suka mkn dgn cili jeruk.
Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....
Sunday, June 6, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
MEE HAILAM
Posted by
مارسچي ازيس
| Sunday, June 6, 2010
Mee Hailam
Bahan
600 gm mee kuning
sedikit isi ayam - kalau letak daging lagi sedap
1 mangkuk kecil udang, fishball, crabstick/sotong
sawi, karot, cendawan,tauhu,buah tomato
kicap cair dan kicap pekat
5 ulas bawang putih-tumbuk
2 cm halia-tumbuk
lada hitam,garam
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
minyak utk menumis,air
Cara
1. Tumis bawang dan halia hingga wangi. masukkan ayam dan air. bila ayam dah empuk masukkan udang,fish ball dan crabstick . Kalau guna daging rebus dulu dan ambil airnya.
2.Bila dah mendidih masukkan sayur dan tauhu kecuali buah tomato,lada sulah,kicap dan garam dan bancuhan tpg jagung.
3.Masukkan mee dan buah tomato, kacau rata. angkat dan boleh hidang, tabur dgn daun bawang dan kalau suka mkn dgn cili jeruk.
Bahan
600 gm mee kuning
sedikit isi ayam - kalau letak daging lagi sedap
1 mangkuk kecil udang, fishball, crabstick/sotong
sawi, karot, cendawan,tauhu,buah tomato
kicap cair dan kicap pekat
5 ulas bawang putih-tumbuk
2 cm halia-tumbuk
lada hitam,garam
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
minyak utk menumis,air
Cara
1. Tumis bawang dan halia hingga wangi. masukkan ayam dan air. bila ayam dah empuk masukkan udang,fish ball dan crabstick . Kalau guna daging rebus dulu dan ambil airnya.
2.Bila dah mendidih masukkan sayur dan tauhu kecuali buah tomato,lada sulah,kicap dan garam dan bancuhan tpg jagung.
3.Masukkan mee dan buah tomato, kacau rata. angkat dan boleh hidang, tabur dgn daun bawang dan kalau suka mkn dgn cili jeruk.
No comments:
Post a Comment