Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....

Tuesday, December 15, 2009

ASAM PEDAS IKAN

BAHAN-BAHAN

  1. Ikan ( mengikut ikan sesukaan anda,saya selalu gunakan Ikan Duri / Sembilang atau Tongkol)
  2. Daun Kesum
  3. Terong 2 batang atau sayur bendi atau sayur asin

BAHAN KISAR

  1. Chilli kering ( mengikut kepedasan yang anda suka)
  2. Lada hitam 1 sudu makan
  3. Serai 1 batang
  4. Bawang Putih 6 ulas
  5. Bawang Besar 2 biji
  6. Buah Pala 1 biji
  7. Kunyit 1/2 sudu camca
  8. Belacan
  9. Ayer Asam Jawa atau 4 keping asam keping
  10. Garam & Serbuk perasa

CARA MEMASAK:

  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar kecuali ayer perahan asam jawa atau asam keping.
  • Gaul hingga sebati apabila bau wangi naik masukkan daun kesum dan gaul hingga sebati.
  • Masukkan ayer putih mengikut sukatan anda dan ayer perahan asam jawa.
  • Selepas memdidih masukkan ikan yang telah dibersihkan dan biarkan hingga mendidih.
  • Setelah memdidih masukkan terong atau bendi yang telah dibersihkan dan serbuk perasa.Biarkan memdidih selama 5-10 min.

No comments:

Post a Comment

ASAM PEDAS IKAN

BAHAN-BAHAN

  1. Ikan ( mengikut ikan sesukaan anda,saya selalu gunakan Ikan Duri / Sembilang atau Tongkol)
  2. Daun Kesum
  3. Terong 2 batang atau sayur bendi atau sayur asin

BAHAN KISAR

  1. Chilli kering ( mengikut kepedasan yang anda suka)
  2. Lada hitam 1 sudu makan
  3. Serai 1 batang
  4. Bawang Putih 6 ulas
  5. Bawang Besar 2 biji
  6. Buah Pala 1 biji
  7. Kunyit 1/2 sudu camca
  8. Belacan
  9. Ayer Asam Jawa atau 4 keping asam keping
  10. Garam & Serbuk perasa

CARA MEMASAK:

  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar kecuali ayer perahan asam jawa atau asam keping.
  • Gaul hingga sebati apabila bau wangi naik masukkan daun kesum dan gaul hingga sebati.
  • Masukkan ayer putih mengikut sukatan anda dan ayer perahan asam jawa.
  • Selepas memdidih masukkan ikan yang telah dibersihkan dan biarkan hingga mendidih.
  • Setelah memdidih masukkan terong atau bendi yang telah dibersihkan dan serbuk perasa.Biarkan memdidih selama 5-10 min.

0 comments:

Post a Comment

 

JOM!!! MARI MASAK Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by faris vio Templates Image by vio's Notez