Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....

Friday, December 4, 2009

PARU MASAK SAMBAL KICAP

Paru 2 kilo ( direbus dan dipotong dadu & digoreng)
Kentang 6 Biji ( dipotong dadu dan digoreng hingga kekuningan)

REMPAH TUMIS
Jintan Halus 2 sudu makan( dikisar)
Jintan Kasar 2 sudu makan(dikisar)
Lada Hitan 2 sudu makan(dikisar)
Serai 2 batang ( dititik)
Bawang putih 6 ulas( di kisar)
Bawang besar 2 biji(dikisar)
Chilli sauce 5 sudu makan
Tomato sauce 5 sudu makan
Kicap manis 5 sudu makan
Rempah ratus.
  1. Panaskan minyak,tumis serai / bawang putih dan bawang besar & rempah ratus.Kacau hingga bau wangi naik.
  2. Setelah bau wangi naik masukkan Jintan Halus / kasar & lada hitam dan kacau hingga sebati.Biarkan selama 2-3 min.
  3. Msukkan kicap /tomato & chilli sauce kacau hingga rata.
  4. Masukkan Paru dan kacau hingga rata lagi dan biarkan 2-3 .
  5. Akhir sekali masukkan Kentang dan kacau hingga rata.
  • Sekiranya terlalu pekat,anda boleh tuangkan sedikit ayer dan tidak perlu pakai garam dan msg.Sedap dimakan bersama nasi panas panas.

No comments:

Post a Comment

PARU MASAK SAMBAL KICAP

Paru 2 kilo ( direbus dan dipotong dadu & digoreng)
Kentang 6 Biji ( dipotong dadu dan digoreng hingga kekuningan)

REMPAH TUMIS
Jintan Halus 2 sudu makan( dikisar)
Jintan Kasar 2 sudu makan(dikisar)
Lada Hitan 2 sudu makan(dikisar)
Serai 2 batang ( dititik)
Bawang putih 6 ulas( di kisar)
Bawang besar 2 biji(dikisar)
Chilli sauce 5 sudu makan
Tomato sauce 5 sudu makan
Kicap manis 5 sudu makan
Rempah ratus.
  1. Panaskan minyak,tumis serai / bawang putih dan bawang besar & rempah ratus.Kacau hingga bau wangi naik.
  2. Setelah bau wangi naik masukkan Jintan Halus / kasar & lada hitam dan kacau hingga sebati.Biarkan selama 2-3 min.
  3. Msukkan kicap /tomato & chilli sauce kacau hingga rata.
  4. Masukkan Paru dan kacau hingga rata lagi dan biarkan 2-3 .
  5. Akhir sekali masukkan Kentang dan kacau hingga rata.
  • Sekiranya terlalu pekat,anda boleh tuangkan sedikit ayer dan tidak perlu pakai garam dan msg.Sedap dimakan bersama nasi panas panas.

0 comments:

Post a Comment

 

JOM!!! MARI MASAK Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by faris vio Templates Image by vio's Notez