Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....

Thursday, December 24, 2009

SAMBAL TUMIS SARDINE

  • Sardine 1 tin
  • Bawang Besar 2 biji
  • Asam Keping 3 keping
  • Gula 3 sudu makan
  • Serbuk perasa

BAHAN KISAR:
  • Bawang besar 2 biji
  • Bawang putih 6 ulas
  • Belachan 1 inci
  • Halia 1/2 inci
  • Chilli kering 1 setengah genggaman
  • Kunyit serbuk 1/2 sudu teh
CARA:
  1. Panaskan minyak,setelah minyak panas masukkan bahan kisar.Gaul hingga sebati dan bau wangi naik.
  2. Bila bau wangi naik masuk kan bawang yang telah dihiris kacau hingga rata.Masukkan Sardine(gunakan sauce sardine 3 sudu makan sja yang selebihnya dibuang)
  3. Setelah mendidih masukkan gula,serbuk perasa dan asam keping.Gaul sedikit dan biarkan selama 3 min.
* Sedap dimakan panas panas bersama nasi panas / prata .

No comments:

Post a Comment

SAMBAL TUMIS SARDINE

  • Sardine 1 tin
  • Bawang Besar 2 biji
  • Asam Keping 3 keping
  • Gula 3 sudu makan
  • Serbuk perasa

BAHAN KISAR:
  • Bawang besar 2 biji
  • Bawang putih 6 ulas
  • Belachan 1 inci
  • Halia 1/2 inci
  • Chilli kering 1 setengah genggaman
  • Kunyit serbuk 1/2 sudu teh
CARA:
  1. Panaskan minyak,setelah minyak panas masukkan bahan kisar.Gaul hingga sebati dan bau wangi naik.
  2. Bila bau wangi naik masuk kan bawang yang telah dihiris kacau hingga rata.Masukkan Sardine(gunakan sauce sardine 3 sudu makan sja yang selebihnya dibuang)
  3. Setelah mendidih masukkan gula,serbuk perasa dan asam keping.Gaul sedikit dan biarkan selama 3 min.
* Sedap dimakan panas panas bersama nasi panas / prata .

0 comments:

Post a Comment

 

JOM!!! MARI MASAK Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by faris vio Templates Image by vio's Notez