Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....

Thursday, December 24, 2009

DAGING MASAK KICAP

BAHAN-BAHAN

  • Daging 1 kilo (dibuang uratnya dan dibersihkan dan dipotong nipis)
  • Kentang 5 biji (dikupas kulitnya dan di hiris bulat setebal setengah inci dan digoreng setengah masak.)
  • 4 sekawan
  • Kicap manis 1/2 cawan
  • Chilli sauce 4 sudu makan
  • Asam keping 2 keping
BAHAN HIRIS
  • Chilli Hijau 4 batang(dihiris setengah inci tebalnya)
  • Chilli Merah 4 batang(dihiris setengah inci tebalnya)
  • Bawang Jepun 2 biji (dihiris setengah inci tebalnya)
  • Serai 2 batang(boleh dititik atau hiris halus)
  • Halia setengah inci ( dititik atau hiris halus)
BAHAN KISAR
  • Jintan Halus 1 sudu makan
  • Jintan kasar 1 sudu makan
  • Lada Hitan 1 sudu makan

*digoreng tanpa minyak dahulu baru dikisar

CARA:

  1. Panaskan minyak dan goreng kentang setengah masak.
  2. Menggunakan minyak yang baru,bila panas tumis 4 sekawan dan apabila bau wangi sudah naik baru masukkan bahan hiris,daging dan gaul hingga rata.Masukkan sedikit ayer dan biarkan sehingga daging empuk.
  3. Bila daging sudah empuk,masukkan bahan kisar,kicap dan chilli sauce dan asam keping.Gaul hingga sebati tambahkan sekikit ayer lagi dan biarkan hingga mendidih .
  4. Setelah mendidih masukkan kentang gaul hingga rata.Angkat setelah mendidih.

* Tidak perlu pakai serbuk perasa/garam.

No comments:

Post a Comment

DAGING MASAK KICAP

BAHAN-BAHAN

  • Daging 1 kilo (dibuang uratnya dan dibersihkan dan dipotong nipis)
  • Kentang 5 biji (dikupas kulitnya dan di hiris bulat setebal setengah inci dan digoreng setengah masak.)
  • 4 sekawan
  • Kicap manis 1/2 cawan
  • Chilli sauce 4 sudu makan
  • Asam keping 2 keping
BAHAN HIRIS
  • Chilli Hijau 4 batang(dihiris setengah inci tebalnya)
  • Chilli Merah 4 batang(dihiris setengah inci tebalnya)
  • Bawang Jepun 2 biji (dihiris setengah inci tebalnya)
  • Serai 2 batang(boleh dititik atau hiris halus)
  • Halia setengah inci ( dititik atau hiris halus)
BAHAN KISAR
  • Jintan Halus 1 sudu makan
  • Jintan kasar 1 sudu makan
  • Lada Hitan 1 sudu makan

*digoreng tanpa minyak dahulu baru dikisar

CARA:

  1. Panaskan minyak dan goreng kentang setengah masak.
  2. Menggunakan minyak yang baru,bila panas tumis 4 sekawan dan apabila bau wangi sudah naik baru masukkan bahan hiris,daging dan gaul hingga rata.Masukkan sedikit ayer dan biarkan sehingga daging empuk.
  3. Bila daging sudah empuk,masukkan bahan kisar,kicap dan chilli sauce dan asam keping.Gaul hingga sebati tambahkan sekikit ayer lagi dan biarkan hingga mendidih .
  4. Setelah mendidih masukkan kentang gaul hingga rata.Angkat setelah mendidih.

* Tidak perlu pakai serbuk perasa/garam.

0 comments:

Post a Comment

 

JOM!!! MARI MASAK Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by faris vio Templates Image by vio's Notez