Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....

Tuesday, December 8, 2009

SOTONG MASAK HITAM

Sotong 1 kilo
* Dicuci dan dipotong sebesar 1 inci. Bahan hitam sotong di ambil.

BAHAN HIRIS
5-6 batang Chilli Merah & Hijau ( dihiris )
1 batang Serai ( dititik atau dihiris )
1/2 inci Halia ( dititik)
1 biji Bawang Besar ( dihiris )
5 ulas Bawng Putih ( dihiris )
Belachan
Asam Jawa
Serbuk perasa

CARA:
  1. Belachan dan Asan Jawa di ramas dan diambil ayernya.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dihiris dan dititik.Kacau sehingga bau wangi naik.
  3. Setelah bau wangi naik,masukkan bahan hitam sotong dan kacau sehingga hitam sotong tadi sebati dengan bahan yang di hiris.
  4. Masukkan sotong dan kacau hingga rata. Masukkan ayer ramasan belachan dan asam jawa. Masukkan serbuk perasa dan dan sedikit garam.

* Pastikan jangan terlalu lama diatas api kerana jika terlalu lama sotong akan menjadi kenyal.

No comments:

Post a Comment

SOTONG MASAK HITAM

Sotong 1 kilo
* Dicuci dan dipotong sebesar 1 inci. Bahan hitam sotong di ambil.

BAHAN HIRIS
5-6 batang Chilli Merah & Hijau ( dihiris )
1 batang Serai ( dititik atau dihiris )
1/2 inci Halia ( dititik)
1 biji Bawang Besar ( dihiris )
5 ulas Bawng Putih ( dihiris )
Belachan
Asam Jawa
Serbuk perasa

CARA:
  1. Belachan dan Asan Jawa di ramas dan diambil ayernya.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dihiris dan dititik.Kacau sehingga bau wangi naik.
  3. Setelah bau wangi naik,masukkan bahan hitam sotong dan kacau sehingga hitam sotong tadi sebati dengan bahan yang di hiris.
  4. Masukkan sotong dan kacau hingga rata. Masukkan ayer ramasan belachan dan asam jawa. Masukkan serbuk perasa dan dan sedikit garam.

* Pastikan jangan terlalu lama diatas api kerana jika terlalu lama sotong akan menjadi kenyal.

0 comments:

Post a Comment

 

JOM!!! MARI MASAK Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by faris vio Templates Image by vio's Notez