BAHAN-BAHAN
- Ikan ( mengikut ikan sesukaan anda,saya selalu gunakan Ikan Duri / Sembilang atau Tongkol)
- Daun Kesum
- Terong 2 batang atau sayur bendi atau sayur asin
BAHAN KISAR
- Chilli kering ( mengikut kepedasan yang anda suka)
- Lada hitam 1 sudu makan
- Serai 1 batang
- Bawang Putih 6 ulas
- Bawang Besar 2 biji
- Buah Pala 1 biji
- Kunyit 1/2 sudu camca
- Belacan
- Ayer Asam Jawa atau 4 keping asam keping
- Garam & Serbuk perasa
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar kecuali ayer perahan asam jawa atau asam keping.
- Gaul hingga sebati apabila bau wangi naik masukkan daun kesum dan gaul hingga sebati.
- Masukkan ayer putih mengikut sukatan anda dan ayer perahan asam jawa.
- Selepas memdidih masukkan ikan yang telah dibersihkan dan biarkan hingga mendidih.
- Setelah memdidih masukkan terong atau bendi yang telah dibersihkan dan serbuk perasa.Biarkan memdidih selama 5-10 min.
No comments:
Post a Comment