- Sardine 1 tin
- Bawang Besar 2 biji
- Asam Keping 3 keping
- Gula 3 sudu makan
- Serbuk perasa
BAHAN KISAR:
- Bawang besar 2 biji
- Bawang putih 6 ulas
- Belachan 1 inci
- Halia 1/2 inci
- Chilli kering 1 setengah genggaman
- Kunyit serbuk 1/2 sudu teh
- Panaskan minyak,setelah minyak panas masukkan bahan kisar.Gaul hingga sebati dan bau wangi naik.
- Bila bau wangi naik masuk kan bawang yang telah dihiris kacau hingga rata.Masukkan Sardine(gunakan sauce sardine 3 sudu makan sja yang selebihnya dibuang)
- Setelah mendidih masukkan gula,serbuk perasa dan asam keping.Gaul sedikit dan biarkan selama 3 min.
No comments:
Post a Comment