* Dicuci dan dipotong sebesar 1 inci. Bahan hitam sotong di ambil.
BAHAN HIRIS
5-6 batang Chilli Merah & Hijau ( dihiris )
1 batang Serai ( dititik atau dihiris )
1/2 inci Halia ( dititik)
1 biji Bawang Besar ( dihiris )
5 ulas Bawng Putih ( dihiris )
Belachan
Asam Jawa
Serbuk perasa
CARA:
- Belachan dan Asan Jawa di ramas dan diambil ayernya.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dihiris dan dititik.Kacau sehingga bau wangi naik.
- Setelah bau wangi naik,masukkan bahan hitam sotong dan kacau sehingga hitam sotong tadi sebati dengan bahan yang di hiris.
- Masukkan sotong dan kacau hingga rata. Masukkan ayer ramasan belachan dan asam jawa. Masukkan serbuk perasa dan dan sedikit garam.
* Pastikan jangan terlalu lama diatas api kerana jika terlalu lama sotong akan menjadi kenyal.
No comments:
Post a Comment