BAHAN-BAHAN
- Daging 1 kilo (dibuang uratnya dan dibersihkan dan dipotong nipis)
- Kentang 5 biji (dikupas kulitnya dan di hiris bulat setebal setengah inci dan digoreng setengah masak.)
- 4 sekawan
- Kicap manis 1/2 cawan
- Chilli sauce 4 sudu makan
- Asam keping 2 keping
- Chilli Hijau 4 batang(dihiris setengah inci tebalnya)
- Chilli Merah 4 batang(dihiris setengah inci tebalnya)
- Bawang Jepun 2 biji (dihiris setengah inci tebalnya)
- Serai 2 batang(boleh dititik atau hiris halus)
- Halia setengah inci ( dititik atau hiris halus)
- Jintan Halus 1 sudu makan
- Jintan kasar 1 sudu makan
- Lada Hitan 1 sudu makan
*digoreng tanpa minyak dahulu baru dikisar
CARA:
- Panaskan minyak dan goreng kentang setengah masak.
- Menggunakan minyak yang baru,bila panas tumis 4 sekawan dan apabila bau wangi sudah naik baru masukkan bahan hiris,daging dan gaul hingga rata.Masukkan sedikit ayer dan biarkan sehingga daging empuk.
- Bila daging sudah empuk,masukkan bahan kisar,kicap dan chilli sauce dan asam keping.Gaul hingga sebati tambahkan sekikit ayer lagi dan biarkan hingga mendidih .
- Setelah mendidih masukkan kentang gaul hingga rata.Angkat setelah mendidih.
* Tidak perlu pakai serbuk perasa/garam.
No comments:
Post a Comment