Kentang 6 Biji ( dipotong dadu dan digoreng hingga kekuningan)
REMPAH TUMIS
Jintan Halus 2 sudu makan( dikisar)
Jintan Kasar 2 sudu makan(dikisar)
Lada Hitan 2 sudu makan(dikisar)
Serai 2 batang ( dititik)
Bawang putih 6 ulas( di kisar)
Bawang besar 2 biji(dikisar)
Chilli sauce 5 sudu makan
Tomato sauce 5 sudu makan
Kicap manis 5 sudu makan
Rempah ratus.
- Panaskan minyak,tumis serai / bawang putih dan bawang besar & rempah ratus.Kacau hingga bau wangi naik.
- Setelah bau wangi naik masukkan Jintan Halus / kasar & lada hitam dan kacau hingga sebati.Biarkan selama 2-3 min.
- Msukkan kicap /tomato & chilli sauce kacau hingga rata.
- Masukkan Paru dan kacau hingga rata lagi dan biarkan 2-3 .
- Akhir sekali masukkan Kentang dan kacau hingga rata.
- Sekiranya terlalu pekat,anda boleh tuangkan sedikit ayer dan tidak perlu pakai garam dan msg.Sedap dimakan bersama nasi panas panas.
No comments:
Post a Comment