IKAN BAWAL MASAK CHILLI PADI
Ikan Bawal 2 ekor (yang sedang,dibersihkan dan dipotong 2)
Kentang 4 biji ( sebiji di potong 4 )
BAHAN TUMIS
2 Keping Asam Keping
Daun Limu Purut/Kunyit
Santan
( DIKISAR )
12 batang Chilli Padi
1 batang Serai
1/2 inci. Lengkuas
1/2 inci Halia
1/4 Kunyit hidup
1 biji Bawang besar
5 ulas Bawang putih
- Panaskan minyak,goreng ikan & kentang setengah masak .
- Tumis bahan yang di kisar dan dan daun kunyit /daun lumau purut ,kacau hingga bau wangi naik dan warna kekuningan.
- Masukkan ayer ( mengikut sukatan) dan bila sudah mendidih masukkan santan dan kacau hingga rata.
- Akhir sekali masukkan Ikan Bawal dan kentang.Masukkan serbuk perasa & garam.Angkat bila sudah mendidih.
Ikan Bawal 2 ekor (yang sedang,dibersihkan dan dipotong 2)
Kentang 4 biji ( sebiji di potong 4 )
BAHAN TUMIS
2 Keping Asam Keping
Daun Limu Purut/Kunyit
Santan
( DIKISAR )
12 batang Chilli Padi
1 batang Serai
1/2 inci. Lengkuas
1/2 inci Halia
1/4 Kunyit hidup
1 biji Bawang besar
5 ulas Bawang putih
- Panaskan minyak,goreng ikan & kentang setengah masak .
- Tumis bahan yang di kisar dan dan daun kunyit /daun lumau purut ,kacau hingga bau wangi naik dan warna kekuningan.
- Masukkan ayer ( mengikut sukatan) dan bila sudah mendidih masukkan santan dan kacau hingga rata.
- Akhir sekali masukkan Ikan Bawal dan kentang.Masukkan serbuk perasa & garam.Angkat bila sudah mendidih.
No comments:
Post a Comment