BAHAN-BAHAN:
1 kg siakap
5 biji limau nipis
2 batang serai (tumbuk)
BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering
10 gm cili padi
BAHAN B:
Sehelai daun kunyit
2 sudu kecil serbuk kunyit
50 gm kerisik
50 gm santan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Perapkan ikan siakap dengan air limau nipis dan serai selama setengah jam.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Tumiskan bahan kisar dan B hingga naik bau. Masukkan santan dan kerisik ke dalam tumisan tadi.
4. Tuangkan bahan tumis tadi di atas ikan.
Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....
Wednesday, April 21, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ARSIK SIAKAP BERCILI
Posted by
مارسچي ازيس
| Wednesday, April 21, 2010
BAHAN-BAHAN:
1 kg siakap
5 biji limau nipis
2 batang serai (tumbuk)
BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering
10 gm cili padi
BAHAN B:
Sehelai daun kunyit
2 sudu kecil serbuk kunyit
50 gm kerisik
50 gm santan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Perapkan ikan siakap dengan air limau nipis dan serai selama setengah jam.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Tumiskan bahan kisar dan B hingga naik bau. Masukkan santan dan kerisik ke dalam tumisan tadi.
4. Tuangkan bahan tumis tadi di atas ikan.
1 kg siakap
5 biji limau nipis
2 batang serai (tumbuk)
BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering
10 gm cili padi
BAHAN B:
Sehelai daun kunyit
2 sudu kecil serbuk kunyit
50 gm kerisik
50 gm santan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Perapkan ikan siakap dengan air limau nipis dan serai selama setengah jam.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Tumiskan bahan kisar dan B hingga naik bau. Masukkan santan dan kerisik ke dalam tumisan tadi.
4. Tuangkan bahan tumis tadi di atas ikan.
No comments:
Post a Comment