Bahan- [anggaran 10 orang makan]
1 kg tulang [potong kecil]
nasi impit [kakliza gunakan yg paket mini nasi impit >> rebus sampai masak]
taugeh [kakliza gunakan hirisan kobis]
daun bawang dan daun sup [racikkan]
bawang goreng
air secukupnya
garam
minyak
Bahan tumis:
4 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
3 batang serai
3 s/b rempah kurma
1 s/b lada hitam
5 biji buah keras
Cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumis dan bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan tulang, garam dan air secukupnya. Biarkan mereneh sehingga tulang lembut.
3. Untuk hidangan masukkan nasi impit atau mee/bihun dan daging serta bahan lain dan sendukkan sup/kuah tadi.
4. Untuk memberikan perisa tambahkan kicap pedas dan pegedil..
Kicap Pedas [mesin halus]
10 biji cili api
2 s/b kicap manis/pekat
2 ulas bawang putih
5 biji jus limau kasturi
garam
Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....
Wednesday, April 21, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
SOTO DAGING
Posted by
مارسچي ازيس
| Wednesday, April 21, 2010
Bahan- [anggaran 10 orang makan]
1 kg tulang [potong kecil]
nasi impit [kakliza gunakan yg paket mini nasi impit >> rebus sampai masak]
taugeh [kakliza gunakan hirisan kobis]
daun bawang dan daun sup [racikkan]
bawang goreng
air secukupnya
garam
minyak
Bahan tumis:
4 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
3 batang serai
3 s/b rempah kurma
1 s/b lada hitam
5 biji buah keras
Cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumis dan bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan tulang, garam dan air secukupnya. Biarkan mereneh sehingga tulang lembut.
3. Untuk hidangan masukkan nasi impit atau mee/bihun dan daging serta bahan lain dan sendukkan sup/kuah tadi.
4. Untuk memberikan perisa tambahkan kicap pedas dan pegedil..
Kicap Pedas [mesin halus]
10 biji cili api
2 s/b kicap manis/pekat
2 ulas bawang putih
5 biji jus limau kasturi
garam
1 kg tulang [potong kecil]
nasi impit [kakliza gunakan yg paket mini nasi impit >> rebus sampai masak]
taugeh [kakliza gunakan hirisan kobis]
daun bawang dan daun sup [racikkan]
bawang goreng
air secukupnya
garam
minyak
Bahan tumis:
4 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
3 batang serai
3 s/b rempah kurma
1 s/b lada hitam
5 biji buah keras
Cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumis dan bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan tulang, garam dan air secukupnya. Biarkan mereneh sehingga tulang lembut.
3. Untuk hidangan masukkan nasi impit atau mee/bihun dan daging serta bahan lain dan sendukkan sup/kuah tadi.
4. Untuk memberikan perisa tambahkan kicap pedas dan pegedil..
Kicap Pedas [mesin halus]
10 biji cili api
2 s/b kicap manis/pekat
2 ulas bawang putih
5 biji jus limau kasturi
garam
No comments:
Post a Comment