BAHAN –BAHAN
450 gm udang harimau
Minyak masak untuk menumis
BAHAN A:
5 tangkai cili merah
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
10 ulas bawang kecil
2 batang serai
1 batang bunga kantan
200 gm nanas
BAHAN B:
1 sudu kecil otak udang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil tepung ubi
BAHAN PERAP:
1 biji telur
2 sudu kecil sos tiram
CARA MENYEDIAKAN:
1. Udang harimau digaul garam sedikit lalu digoreng hingga kekuningan.
2. Kisar semua bahan A lalu tumiskan selama 30 minit.
3. Masukan bahan B kacau sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit. Selepas itu, masukkan udang yang telah digoreng tadi.
Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....
Wednesday, April 21, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
UDANG TERATAI
Posted by
مارسچي ازيس
| Wednesday, April 21, 2010
BAHAN –BAHAN
450 gm udang harimau
Minyak masak untuk menumis
BAHAN A:
5 tangkai cili merah
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
10 ulas bawang kecil
2 batang serai
1 batang bunga kantan
200 gm nanas
BAHAN B:
1 sudu kecil otak udang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil tepung ubi
BAHAN PERAP:
1 biji telur
2 sudu kecil sos tiram
CARA MENYEDIAKAN:
1. Udang harimau digaul garam sedikit lalu digoreng hingga kekuningan.
2. Kisar semua bahan A lalu tumiskan selama 30 minit.
3. Masukan bahan B kacau sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit. Selepas itu, masukkan udang yang telah digoreng tadi.
450 gm udang harimau
Minyak masak untuk menumis
BAHAN A:
5 tangkai cili merah
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
10 ulas bawang kecil
2 batang serai
1 batang bunga kantan
200 gm nanas
BAHAN B:
1 sudu kecil otak udang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil tepung ubi
BAHAN PERAP:
1 biji telur
2 sudu kecil sos tiram
CARA MENYEDIAKAN:
1. Udang harimau digaul garam sedikit lalu digoreng hingga kekuningan.
2. Kisar semua bahan A lalu tumiskan selama 30 minit.
3. Masukan bahan B kacau sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit. Selepas itu, masukkan udang yang telah digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment