LAKSA TONGKOL
BAHAN A:
2 ekor ikan tongkol (rebus)
3 sudu besar cili kisar
4 labu bawang besar (kisar)
2 batang serai (ketuk)
2 kuntum bunga kantan (hiris kasar)
2 keping asam gelugur
4 tangkai daun kesum
1000 ml air
BAHAN B:
1 bungkus laksa (rebus)
2 labu bawang besar (hiris)
1 batang timun (hiris)
2 tangkai cili merah (hiris)
5 tangkai cili padi (hiris)
2 biji telur rebus
CARA MENYEDIAKAN:
1. Isi ikan tongkol yang telah direbus dikisar halus.
2. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Masukkan kesemua bahan A dan tuangkan air. Masak sehingga mendidih.
3. Tambahkan garam secukup rasa. Hidangkan laksa dengan kuah serta hirisan bawang besar, timun, cili merah, cili padi dan telur rebus.
Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....
Thursday, April 22, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
LAKSA TONGKOL
Posted by
مارسچي ازيس
| Thursday, April 22, 2010
LAKSA TONGKOL
BAHAN A:
2 ekor ikan tongkol (rebus)
3 sudu besar cili kisar
4 labu bawang besar (kisar)
2 batang serai (ketuk)
2 kuntum bunga kantan (hiris kasar)
2 keping asam gelugur
4 tangkai daun kesum
1000 ml air
BAHAN B:
1 bungkus laksa (rebus)
2 labu bawang besar (hiris)
1 batang timun (hiris)
2 tangkai cili merah (hiris)
5 tangkai cili padi (hiris)
2 biji telur rebus
CARA MENYEDIAKAN:
1. Isi ikan tongkol yang telah direbus dikisar halus.
2. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Masukkan kesemua bahan A dan tuangkan air. Masak sehingga mendidih.
3. Tambahkan garam secukup rasa. Hidangkan laksa dengan kuah serta hirisan bawang besar, timun, cili merah, cili padi dan telur rebus.
BAHAN A:
2 ekor ikan tongkol (rebus)
3 sudu besar cili kisar
4 labu bawang besar (kisar)
2 batang serai (ketuk)
2 kuntum bunga kantan (hiris kasar)
2 keping asam gelugur
4 tangkai daun kesum
1000 ml air
BAHAN B:
1 bungkus laksa (rebus)
2 labu bawang besar (hiris)
1 batang timun (hiris)
2 tangkai cili merah (hiris)
5 tangkai cili padi (hiris)
2 biji telur rebus
CARA MENYEDIAKAN:
1. Isi ikan tongkol yang telah direbus dikisar halus.
2. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Masukkan kesemua bahan A dan tuangkan air. Masak sehingga mendidih.
3. Tambahkan garam secukup rasa. Hidangkan laksa dengan kuah serta hirisan bawang besar, timun, cili merah, cili padi dan telur rebus.
No comments:
Post a Comment