IKAN MASAK MASAM MANIS
1 ekor ikan ( dibersihkan, dilumur dengan telur putih dan tepung jagung lalu digoreng garing)
5 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
10 tangkai lada kering dicelur dan dikisar
1 labu bawang bangla dipotong 6
2 biji tomato didadu
capsicum dipotong dadu (berbagai warna jika suka)
nenas dipotong kecil
carrot dihiris
timun buang hatinya dan dipotong kecil
daun bawang dihiris panjang
3 sudu besar sos tomato
1 sudu makan sos tiram
beberapa titik minyak bijan
1 cube stok ayam
sedikit tepung jagung untuk memekatkan dibancuh dengan sedikit air
300ml air
garam dan serbuk lada putih
Panaskan minyak dikuali.. tumiskan bawang putih, halia dan cili kisar. Sesudah garing, masukkan stok ayam, sos tiram, tomato sos, minyak bijan, semua sayuran yang sudah dipotong dan bawang besar. Tumis sebentar, baru tuangkan air dan rasa. Tambahkan garam jika perlu dan serbuk lada putih. Pekatkan kuahnya dengan sedikit bancuhan air tepung jagung. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang. Matikan api dan tuangkan kuah atas ikan yang sudah digoreng.
Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....
Thursday, April 22, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
IKAN MASAK MASAM MANIS
Posted by
مارسچي ازيس
| Thursday, April 22, 2010
IKAN MASAK MASAM MANIS
1 ekor ikan ( dibersihkan, dilumur dengan telur putih dan tepung jagung lalu digoreng garing)
5 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
10 tangkai lada kering dicelur dan dikisar
1 labu bawang bangla dipotong 6
2 biji tomato didadu
capsicum dipotong dadu (berbagai warna jika suka)
nenas dipotong kecil
carrot dihiris
timun buang hatinya dan dipotong kecil
daun bawang dihiris panjang
3 sudu besar sos tomato
1 sudu makan sos tiram
beberapa titik minyak bijan
1 cube stok ayam
sedikit tepung jagung untuk memekatkan dibancuh dengan sedikit air
300ml air
garam dan serbuk lada putih
Panaskan minyak dikuali.. tumiskan bawang putih, halia dan cili kisar. Sesudah garing, masukkan stok ayam, sos tiram, tomato sos, minyak bijan, semua sayuran yang sudah dipotong dan bawang besar. Tumis sebentar, baru tuangkan air dan rasa. Tambahkan garam jika perlu dan serbuk lada putih. Pekatkan kuahnya dengan sedikit bancuhan air tepung jagung. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang. Matikan api dan tuangkan kuah atas ikan yang sudah digoreng.
1 ekor ikan ( dibersihkan, dilumur dengan telur putih dan tepung jagung lalu digoreng garing)
5 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
10 tangkai lada kering dicelur dan dikisar
1 labu bawang bangla dipotong 6
2 biji tomato didadu
capsicum dipotong dadu (berbagai warna jika suka)
nenas dipotong kecil
carrot dihiris
timun buang hatinya dan dipotong kecil
daun bawang dihiris panjang
3 sudu besar sos tomato
1 sudu makan sos tiram
beberapa titik minyak bijan
1 cube stok ayam
sedikit tepung jagung untuk memekatkan dibancuh dengan sedikit air
300ml air
garam dan serbuk lada putih
Panaskan minyak dikuali.. tumiskan bawang putih, halia dan cili kisar. Sesudah garing, masukkan stok ayam, sos tiram, tomato sos, minyak bijan, semua sayuran yang sudah dipotong dan bawang besar. Tumis sebentar, baru tuangkan air dan rasa. Tambahkan garam jika perlu dan serbuk lada putih. Pekatkan kuahnya dengan sedikit bancuhan air tepung jagung. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang. Matikan api dan tuangkan kuah atas ikan yang sudah digoreng.
No comments:
Post a Comment