IKAN PARANG BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
500gm ikan parang - cuci bersih
4 cawan air asam jawa (secukup rasa masam)
Minyak masak secukupnya
3 helai daun limau purut
4 tangkai cili hijau - belah dua
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR BASAH:
4 cm halia
6 cm kunyit hidup
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm belacan melaka
8 cm kelapa bakar
BAHAN KISAR KERING:
2 sudu besar ketumbar
2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil lada hitam
CARA MENYEDIAKAN:
1) Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar basah hingga naik bau.
2) Masukkan daun limau purut dan bahan kisar kering dan tumis lagi.
3) Tuangkan air asam jawa, biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan parang, cili hijau dan garam secukup rasa. Biarkan ikan masak.
* Resipi ini adalah resipi lama Melaka yang jarang dimasak, kecuali orang tua-tua. Kebiasaannya, bahan-bahan digiling halus, jika dikisar rasanya tidak sesedap digiling.
Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....
Thursday, April 22, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
IKAN PARANG BEREMPAH
Posted by
مارسچي ازيس
| Thursday, April 22, 2010
IKAN PARANG BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
500gm ikan parang - cuci bersih
4 cawan air asam jawa (secukup rasa masam)
Minyak masak secukupnya
3 helai daun limau purut
4 tangkai cili hijau - belah dua
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR BASAH:
4 cm halia
6 cm kunyit hidup
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm belacan melaka
8 cm kelapa bakar
BAHAN KISAR KERING:
2 sudu besar ketumbar
2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil lada hitam
CARA MENYEDIAKAN:
1) Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar basah hingga naik bau.
2) Masukkan daun limau purut dan bahan kisar kering dan tumis lagi.
3) Tuangkan air asam jawa, biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan parang, cili hijau dan garam secukup rasa. Biarkan ikan masak.
* Resipi ini adalah resipi lama Melaka yang jarang dimasak, kecuali orang tua-tua. Kebiasaannya, bahan-bahan digiling halus, jika dikisar rasanya tidak sesedap digiling.
BAHAN-BAHAN:
500gm ikan parang - cuci bersih
4 cawan air asam jawa (secukup rasa masam)
Minyak masak secukupnya
3 helai daun limau purut
4 tangkai cili hijau - belah dua
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR BASAH:
4 cm halia
6 cm kunyit hidup
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm belacan melaka
8 cm kelapa bakar
BAHAN KISAR KERING:
2 sudu besar ketumbar
2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil lada hitam
CARA MENYEDIAKAN:
1) Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar basah hingga naik bau.
2) Masukkan daun limau purut dan bahan kisar kering dan tumis lagi.
3) Tuangkan air asam jawa, biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan parang, cili hijau dan garam secukup rasa. Biarkan ikan masak.
* Resipi ini adalah resipi lama Melaka yang jarang dimasak, kecuali orang tua-tua. Kebiasaannya, bahan-bahan digiling halus, jika dikisar rasanya tidak sesedap digiling.
No comments:
Post a Comment