Bahan Inti:
250 gm udang - buang kulit (untuk dikisar)
150 gm udang - buang kulit (untuk dicincang)
200 gm jagung biji
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun bawang - hiris
Garam dan lada sulah
Bahan:
2 ketul roti burger
1 cawan susu cair
2 biji telur
Kepingan keju
Cara menyediakan inti:
1. Kisar udang, jagung dan bawang putih menggunakan pengisar bahan kering.
2. Masukkan lada sulah, garam , daun bawang serta udang cincang dan gaul rata. Ketepikan.
Cara menyediakan bingka:
1. Koyakkan roti burger kasar-kasar, dan rendam dalam susu cair.
2. Gaulkan bahan inti hingga sebati.
3. Masukkan telur yang dipukul dan gaul lagi.
4. Masukkan adunan dalam mangkuk bersesuaian, dan letakkan keju keping (yang selalu di makan dengan roti) di atasnya. Kalau boleh jangan diisi mangkuk penuh sangat.
5. Kukus selama 20 minit. Bingka ini enak dimakan dengan sos cili.
Info:
Bahan inti dalam resipi ini mungkin terlebih sikit. Anda boleh guna sebahagian daripadanya untuk jadi inti telur dadar.
Recipe...recepi...It all about food.I love to try new recipe....and enjoy eating as well....we love good food....
Wednesday, April 21, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
BINGKA ROTI UDANG
Posted by
مارسچي ازيس
| Wednesday, April 21, 2010
Bahan Inti:
250 gm udang - buang kulit (untuk dikisar)
150 gm udang - buang kulit (untuk dicincang)
200 gm jagung biji
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun bawang - hiris
Garam dan lada sulah
Bahan:
2 ketul roti burger
1 cawan susu cair
2 biji telur
Kepingan keju
Cara menyediakan inti:
1. Kisar udang, jagung dan bawang putih menggunakan pengisar bahan kering.
2. Masukkan lada sulah, garam , daun bawang serta udang cincang dan gaul rata. Ketepikan.
Cara menyediakan bingka:
1. Koyakkan roti burger kasar-kasar, dan rendam dalam susu cair.
2. Gaulkan bahan inti hingga sebati.
3. Masukkan telur yang dipukul dan gaul lagi.
4. Masukkan adunan dalam mangkuk bersesuaian, dan letakkan keju keping (yang selalu di makan dengan roti) di atasnya. Kalau boleh jangan diisi mangkuk penuh sangat.
5. Kukus selama 20 minit. Bingka ini enak dimakan dengan sos cili.
Info:
Bahan inti dalam resipi ini mungkin terlebih sikit. Anda boleh guna sebahagian daripadanya untuk jadi inti telur dadar.
250 gm udang - buang kulit (untuk dikisar)
150 gm udang - buang kulit (untuk dicincang)
200 gm jagung biji
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun bawang - hiris
Garam dan lada sulah
Bahan:
2 ketul roti burger
1 cawan susu cair
2 biji telur
Kepingan keju
Cara menyediakan inti:
1. Kisar udang, jagung dan bawang putih menggunakan pengisar bahan kering.
2. Masukkan lada sulah, garam , daun bawang serta udang cincang dan gaul rata. Ketepikan.
Cara menyediakan bingka:
1. Koyakkan roti burger kasar-kasar, dan rendam dalam susu cair.
2. Gaulkan bahan inti hingga sebati.
3. Masukkan telur yang dipukul dan gaul lagi.
4. Masukkan adunan dalam mangkuk bersesuaian, dan letakkan keju keping (yang selalu di makan dengan roti) di atasnya. Kalau boleh jangan diisi mangkuk penuh sangat.
5. Kukus selama 20 minit. Bingka ini enak dimakan dengan sos cili.
Info:
Bahan inti dalam resipi ini mungkin terlebih sikit. Anda boleh guna sebahagian daripadanya untuk jadi inti telur dadar.
No comments:
Post a Comment